Parcul stiintific si tehnologic de micro- si nanotehnologie
MINATECH-RO

SCIENCE and TECHNOLOGY PARK for MICRO and NANOTECHNOLOGIES

 

MINATECH-RO
primul parc stiintific si tehnologic nonsoftware din Romania

Marti, 27 iunie, in prezenta secretarului de stat pentru cercetare Anton Anton, presedintele ANCS, a avut loc lansarea oficiala a parcului stiintific si tehnologic (PST) pentru micro si nanotehnologii, MINATECH-RO.

Parcul este situat pe platforma Baneasa (loc cu traditie in industria semiconductorilor) si este sustinut de un consortiu format din Institutul National pentru Cercetare-Dezvoltare pentru Microtehnologie (IMT-Bucuresti), care este si coordonator, Universitatea Politehnica Bucuresti, o scoala in domeniul micro si nanotehnologiilor recunoscuta in UE, si S.C. ROMES SA, un producator cu traditie in domeniul dispozitivelor semiconductoare”, dupa cum se arata in comunicatul dat spre publicare cu acest prilej. Ceea ce trebuie remarcat este faptul ca MINATECH-RO este prima infrastructura de tip PST cu profil principal diferit de soft acreditata in Romania.

Societatea care administreaza parcul, MINATECH Adm. SRL, este formata din specialisti: doi doctori (in chimie si dispozitive si circuite electronice) si un profesor universitar.

Parcul ocupa o suprafata construita de 1700 mp si spera la extensii din partea companiilor de profil din zona (Baneasa SA). In plus, MINATECH-RO are si realizari sustinute printr-un proiect de constructie institutionala castigat in prima competitie a Programului INFRATECH. Finantarea a fost folosita pentru amenajarea unor spatii functionale pentru IMM si pentru achizitionari de echipamente care sa permita realizarea produselor si tehnologiilor pentru care IMM au fost admise in PST.

Trebuie mentionat, de asemenea, realizarea primei camere albe de clasa 1000 de dupa anul 1980, care asigura posibilitati de experimentari si realizari tehnologice.

Activitatile specifice ale MINATECH-RO sunt, in principal:

  • Realizarea prototipurilor (inclusiv de serie mica);
  • Incubare;
  • Servicii tehnologice;
  • Cursuri/instruire (inclusiv instruire practica) in domeniul microsistemelor, micro si nanotehnologiilor si al microingineriei;
  • Asistenta si consultanta pentru IMM si intreprinderi mici inovative;
  • Consultanta tehnologica;
  • Brokeraj (in domeniile specificate);
  • Facilitatea de parteneriate europene de profil, editare de publicatii, organizare de conferinte, workshop-uri etc.;
  • Cercetare-dezvoltare-inovare.

“In ceea ce priveste incubarea, MINATECH-RO va asigura pe langa conditiile standard (spatii pentru birouri, telefon, internet, servicii de secretariat) si posibilitatea de a utiliza facilitatea tehnologica absolut indispensabila procesarii produselor in domeniul micro si nanotehnologiilor. Echipamentele disponibile au fost o parte dintre ele achizitionate in cadrul proiectului INFRATECH iar altele apartin IMT-Bucuresti. Se ofera posibilitatea  ca IMM-urile sa intre in parc si cu echipamentele proprii”, se arata in comunicatul ANCS.

O alta activitate este aceea de instruire, de care este responsabil in mare masura partenerul UPB, materializata prin stagii pentru studenti, de masterat sau doctorat.

Daca la inceput a intrat in parc doar o firma, in acest moment au fost admise inca sapte IMM cu activitati in domeniul de interes al MINATECH-RO.

“Autorizatia de functionare eliberata in baza OM 3642 din 20.04.2004, a statuat reusita unor specialisti romani care au avut incredere in succesul activitatii in domeniul micro si nanotehnologiilor in Romania bazata pe experianta in domeniul microelectronicii acumulata si recunoscuta european inca inainte de 1989”, se mai arata in comunicat.

 Top Business nr.26/2006 (pagina 11)
Autor: Rares Vatasescu -BALCAN

6 iunie, 2006